De què vivim?

Els orígens de les exportacions i la pesca

Pel que fa als orígens de les exportacions i la pesca del Port de Xàbia, només en sé el que m'han explicat de quant jo era petita. Hem de remontar-nos al segle XV, però no va ser fins a mitjans del segle XVI quan va adquirir una certa importància i va anar creixent al llarg dels segles posteriors. Durant el segle XIX va arribar al seu major èxit gràcies a l'exportació de la pansa i d'altres aliments com la fruita. El fet de poder exportar mercaderies des del port va ser una recompensa per haver donat suport als Borbons durant la Guerra de Successió. Quan aquest comerç va entrar en crisis, a finals de segle, es va passar a desenvolupar una activitat merament pesquera.

 Imatge del Port de Xàbia a l'antiguitat

Agricultura i pesca al dia d'avui

Desde que jo vaig arribar a Xàbia el 1936 ha canviat molt l'agricultura i la pesca, tot i que en l'actualitat el sector agrari del meu poble encara manté la seva activitat, contribuint a l'economia local en un 6% desde l’any 1991. Passa el mateix amb la pesca, que contràriament a la resta de la Comunitat Valenciana, està anant en augment. De totes maneres, val la pena remarcar el gran esforç dels qui es dediquen a l'agricultura, ja que han vist reduït el nombre de camps destinats al cultiu.
Fixa't en la gran quantitat
de barques i petits vaixells
(tant destinats a la pesca
com a l'oci) que hi ha al Port
de Xàbia

Encara us puc facilitar més informacio sobre el municipi de Xàbia i sobre el seu cultiu: s'hi va arribar a cultivar i comercialitzar el blat; tot i que posteriorment es va deixar pas a les grans plantacions de tarongers. Això va ser possibles gràcies al tipus de subsòl que hi ha a Xàbia i a que no es requeria d'una mà d’obra gaire intensa. Amb el temps, molts d’aquells camps de blat també es van transformar en vinyes i, conseqüentment, en l'elaboració de la mistela o moscatell. La mistela o moscatell es caracteritza per ser un vi molt dolç. De totes maneres, aquesta pràctica va caure dràsticament a partir dels anys 80 al no haver-hi cap empresa que ho comercialitzés. Avui en dia, aquesta practica la duem a terme tan sols com a tradició familiar: sempre la feiem entre el meu home i jo; ara m'ajuden els meus fills.

Ramaderia
Quant al bestiar, mai ha arribat a ser gaire important per l'economia global del municipi, degut a la poca pràctica dels seus habitants. Tot i així, els animals més abundants són les ovelles i les cabres. En un passat, els pastors venien la llet a qualsevol persona que els hi demanés mentre pasturaven. Més d'una vegada els meus pares havien comprat aquesta llet tan bona, tot i que no sempre teníem la sort de que els pastors estiguessin a porp de casa nostra.
Tot i que Xàbia té una gran extensió no és possible pasturar-hi degut a la crescuda del poble. Avui en dia, només existeixen tres pastors que ho son per “herència” i per vocació familiar. Aquests posseeixen ramats que no arriben als cent-trenta caps de bestiar.
Busca i fixa't en els pocs camps
de conreu que hi ha a Xàbia
Turisme
Els turistes van començar a trepitjar Xàbia als anys 60, quant jo tenia uns 25 anys. Això va ser possible gràcies a la construcció del Parc Nacional de Xàbia, situat en un extrem de la platja de l'Arenal. Aquest fet va ser molt revolucionari pel poble i els seus habitants. 
Hi ha una gran varietat de platges formades per diferents materials - com la grava, la tosca o la pedra de roca -. Aquesta varietat en el tipus de platges va fer que els turistes pugessin - i encara ara - escollir entre vàries opcions, des del relax de la sorra, fins el submarinisme, o gaudir de les magnifiques cales amb un paisatge espectacular.
Actualment, el turisme és el que més ajuda l'economia de Xàbia, com passa a la gran majoria dels municipis de la Costa Blanca valenciana. Aquest turisme ha provocat l'increment de restaurants, bars i hotels.
Si voleu veure què està passant
ara mateix a les diverses platges
de Xàbia (quin temps hi fa,
quanta gent s'hi passeja...)
cliqueu sobre la imatge
que hi ha a continuació
Platges de Xàbia en directe